Technologie poprawy obrazu
Słownik pojęć poszczególnych technologii i funkcji stosowanych w kamerach telewizji przemysłowej w celu poprawy jakości obrazu i wyeliminowania szumów.


Technologia D-WDR

Nowoczesne rozwiązanie pozwalające uzyskać kamerze szeroki zakres dynamiki. Efektem tego jest skuteczniejsze odwzorowanie szczegółów znajdujących się w ciemnych częściach obrazu. Funkcja wpływa korzystnie na jakość obrazu pozwalając na łatwiejszą identyfikację obiektów.

BLC - kompensacja światła wstecznego

Jedna z najczęsciej stosowanych funkcji w kamerach służąca do sterowania światłem wstecznym. Technologia ta umożliwia eliminację efektu powstającego gdy kamera jest skierowana w stronę silnego źródła światła, czyli kiedy pierwszy plan staje się ciemny i nie czytelny. Kompensacja polega na rozjaśnieniu pierwszego planu niestety również kosztem tła, które też staje się jaśniejsze. Generalnie funkcja poprawia jakość obrazu.

DNR - Cyfrowa redukcja szumów (digital noise reduction)

Funkcja ta umożliwia skuteczne redukowanie szumów na obrazie oraz rozmyć powstałych na wskutek działania niedostatecznego lub całkowitego braku światła.

AWB - automatyczny balans bieli (automatic white balance)

Funkcja ta z koleji umożliwia kamerze dostosowanie koloru wyjściowego w celu uzyskania jak najbardziej naturalnych barw, niezależnie od panującego oświetlenia. Technologia poprawia nasycenie i odwzorowanie kolorów na obrazie.

AGC - Automatyczna regulacja wzmocnienia (Automatic gain control)

To układ pozwalający regulować parametr wzmocnienia sygnału tylko wtedy kiedy spada on poniżej pewnego progu.

HLC - kompensacja światła reflektorów

Funkcja ta występuje w kamerach Samsung, usprawniając i ułatwiając np. odczyt tablic rejestracyjnych nadjeżdzających samochodów z włączonymi światła w całkowitych ciemnościach.

DIS - Cyfrowa stabilizacja obrazu

Całkiem skuteczna choć rzadko w rzeczywistości wykorzystywana funkcja pozwalająca na redukowanie drgań kamery wywołanych podmuchami wiatru lub drżeniem podłoża.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuj Więcej informacji Odrzuć